Het Drenthepad: 50 jaar!

Gepubliceerd op 1 maart 2025 om 16:07

In 2025 viert het Drenthepad zijn 50-jarig bestaan. Het pad werd in 1975 in Orvelte geopend en is het oudste gemarkeerde lange afstandswandelpad van Nederland. Het is een van de zeven streekpaden die door natuurvereniging NIVON wordt beheerd. Van hunebedden en heidevelden tot bossen en pittoreske dorpjes, het Drenthepad biedt een veelzijdige ervaring voor wandelaars die op zoek zijn naar zowel rust als avontuur.

Een stukje historie

Het idee voor het Drenthepad kwam in de jaren '70, toen wandelen in Nederland steeds populairder werd. Een aantal leden van het NIVON kwam met het idee om een gemarkeerde wandelroute uit te zetten in Nederland naar voorbeeld van de gemarkeerde paden die ze bewandelden tijdens hun vakanties in het buitenland. De plannenmakerij voor het pad startte in 1973 en in het opvolgende jaar, 1974,  kon de werkgroep een concreet plan voorleggen aan het bestuur.  In 1975werd het pad officieel geopend. De route werd bedacht als een manier om zowel de natuur als de cultuur van Drenthe te ontdekken. De provincie was in die tijd relatief onontdekt voor veel mensen, en het Drenthepad bood de ideale gelegenheid om de verborgen schoonheid van het gebied te ervaren.

De route van het jubilerende pad

Het Drenthepad, ook bekend als Streekpad 6 (SP), is een wandelroute van 361 kilometer, die door het hart van de provincie Drenthe slingert. Het pad begint in Beilen en eindigt daar ook weer. Het is een rondwandeling een kenmerk van alle streekpaden. Van Beilen loopt je via Emmen, Zuidlaren en Appelscha weer naar je startpunt in Beilen.

Het Drenthepad biedt wandelaars de mogelijkheid om de verschillende gezichten van Drenthe te ervaren: van de ongerepte natuur in de bossen van het Dwingelderveld tot de iconische hunebedden die de regio kenmerken. Het pad is goed gemarkeerd en geschikt voor wandelaars van verschillende niveaus, met mogelijkheden voor korte etappes of een volledige trektocht in enkele dagen. In de beginjaren waren de markeringen vaak eenvoudig, maar naarmate het pad zich populairder maakte, werden de route en voorzieningen steeds verder geoptimaliseerd. Vandaag de dag kunnen wandelaars genieten van een goed onderhouden pad, met duidelijke bordjes en voorzieningen langs de route, zoals picknickplekken en rustpunten.

Belangrijkste bezienswaardigheden van het Drenthepad

  1. Hunebedden
    Eén van de hoogtepunten van het Drenthepad zijn ongetwijfeld de hunebedden. Deze prehistorische grafmonumenten, gebouwd door de hunebedbouwers meer dan 5000 jaar geleden, zijn een onmiskenbaar symbool van Drenthe. Langs het pad kom je verschillende hunebedden tegen, waarvan het bekendste zich in de buurt van Borger bevindt. Het is een magische ervaring om langs deze oude stenen te wandelen en je voor te stellen wie hier duizenden jaren geleden ook liep.

  2. Drie nationale parken
    Het Drenthepad voert wandelaars door maar liefst drie bijzondere nationale parken: Dwingelderveld, Drentsche Aa en het Drents-Friese Wold. Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa, met uitgestrekte heidevelden, vennetjes en zeldzame planten en dieren. De Drentsche Aa is vooral bekend om het behoud van het karakteristieke beekdallandschap. De rivier, de Drentsche Aa slingert zich door een schilderachtig decor van esdorpen, weilanden en heidevelden. Het Drents-Friese Wold, op de grens van Drenthe en Friesland, biedt een gevarieerd landschap van uitgestrekte bossen, heide, stuifzandgebieden en veen.

  3. Dunbevolkt gebied
    De provincie Drenthe wordt vooral gekenmerkt door veel bos en natuur en weinig grote steden. De route slingert door charmante Drentse dorpjes zoals Diever, Zuidwolde en Zweeloo. Deze dorpjes zijn rijk aan historie en bieden perfecte plekken om te stoppen voor een kop koffie of een lunch. De vriendelijke sfeer en de karakteristieke boerderijen maken deze dorpen tot een bijzondere ervaring.

  4. Orvelte 
    Wanneer je Orvelte binnenwandelt, maak je een reis terug in de tijd. Orvelte is een uniek monumentendorp en openluchtmuseum, waar historie tot leven komt. Dit karakteristieke, eeuwenoude esdorp staat bekend om zijn monumentale boerderijen en charmante straatjes. Het hele jaar door worden hier activiteiten georganiseerd die aansluiten bij het ritme van de seizoenen.

  5. UNESCO Global Geopark De Hondsrug
    UNESCO Global Geopark De Hondsrug ligt op de grens van Drenthe en Groningen, in het oostelijk deel van Nationaal Park De Drentsche Aa.  Het is het enige geopark in Nederland> Het natuurgebied is gevormd in de ijstijd, waardoor het een opvallend langgerekt landschap kent met zandruggen en valleien. Hierdoor heeft het park de bijzondere UNESCO status gekregen en is het enige natuurarcheologische reservaat van Nederland en grootste archeologisch Rijksmonument. 

  6. UNESCO Werelderfgoed

    De bijzondere Koloniën van Weldadigheid in Drenthe vormen een uniek stuk Nederlandse geschiedenis en staan sinds 2021 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit bijzondere erfgoed bestaat uit Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen, en werd in de 19e eeuw opgericht als sociaal experiment. Hier kregen arme gezinnen de kans een nieuw bestaan op te bouwen door middel van landbouw en arbeid. De idealen van heropvoeding en sociale hervorming onder leiding van idealist Johannes van den Bosch zijn nog steeds terug te vinden in het landschap, met kaarsrechte lanen, monumentale boerderijen en historische gebouwen. 

     

  7. Kamp Westerbork 
    Vanuit doorgangskamp Westerbork werden bijna 107.000 Joden, 245 Roma en Sinti, en enkele tientallen verzetsstrijders per trein gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Slechts 5.000 van hen overleefden en keerden terug naar Nederland. Je kunt een bezoek brengen aan Herinneringscentrum Westerbork waar een beeld wordt gegeven van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, het centrum is tevens een eerbetoon aan allen die vanuit Westerbork werden gedeporteerd.

 

Het succes van het Drenthepad 

Het Drenthepad is zo populair omdat er voor iedereen wat te beleven valt. Of je nu een fanatieke wandelaar bent die de hele route in één keer wil lopen, of gewoon zin hebt in een ontspannen wandeling in de natuur, het Drenthepad heeft het allemaal. Je geniet hier van de rust, prachtige natuur en een stukje cultuur. Daardoor is het een bijzondere ervaring waar steeds meer mensen van willen genieten. Drenthe is bovendien een van de groenste provincies van Nederland. Het Drenthepad heeft in de afgelopen 50 jaar geholpen om deze mooie natuur te beschermen en te behouden.

Op naar de volgende 50 jaar!

Wandelgidsen van het Drenthepad

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.