Het blog van
De BoekWandelaar

De BoekWandelaar blogt over boeken, boeken die gaan over boeken, wandelen, schrijvers, wandelboeken...enzovoorts...

December 2024

Eli Heimans, pionier van de Nederlandse natuurbescherming

Eli Heimans (1861-1914) wordt beschouwd als een van de grondleggers van de Nederlandse natuurbescherming. Als gepassioneerd natuuronderzoeker, schrijver en wandelaar legde hij samen met Jac. P. Thijsse de basis voor de natuurbeschermingsbeweging in Nederland. Zijn werk blijft tot op de dag van vandaag van grote betekenis, zowel voor de bescherming van natuurgebieden als voor het bevorderen van natuurbeleving door wandelen en studie.

Lees meer »

Het grote boek van Sinterklaas

Het Grote Boek van Sinterklaas is een bekend attribuut van de Goed Heiligman. Wie immers heeft de Sint wel eens gezien zonder het grote boek? Het is voor hem een onmisbaar item dat hij altijd zal meenemen op zijn reis naar Nederland. En hij gebruikt het boek bij ieder bezoek. Soms draagt hij het boek zelf maar meestal zul je zien dat Piet dit kostbare boek meeneemt. Wat is nu eigenlijk dat Grote Boek? Waar komt het vandaan? En wat staat er dan wel in dat Grote Boek?

Lees meer »
September 2024
Augustus 2024

Jacob van Lennep : schrijver, dichter, uitgever, politicus, taalkundige én wandelaar

Een man van vele talentenJacob van Lennep werd geboren op 24 maart 1802 in Amsterdam, in een welgestelde familie, wat hem de mogelijkheid gaf om een uitgebreide opleiding te volgen. Hij studeerde rechten in Leiden, waar hij zich niet alleen in de juridische vakken verdiepte, maar ook in de literatuur. Dit zou een belangrijk keerpunt blijken in zijn leven, want zijn literaire ambities overtroffen al snel zijn juridische carrière.

Lees meer »
April 2024

UNESCO Wereldboekendag 23 april 2024

Wereldboekendag wordt ieder jaar gevierd op 23 april. De dag is ingesteld door UNESCO en werd voor het eerst gehouden in 1995. Op deze dag wordt aandacht gegeven aan het gedrukte woord, lezen, auteursrechten en analfabetisme. Voluit heet deze dag Internationale dag van het boek en de auteursrechten. De Wereldboekendag vindt plaats op 23 april omdat dit de geboorte- of sterfdag is van een aantal beroemde schrijvers zoals Miquel deCervantes, William Shakespeare, Inca Garcilaso De La Vega, Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla en Manuel Meíja Vallejo. William Shakespeare werd geboren op 23 april én overleed ook op 23 april.In 2023 was het thema: inheemse talen. Op de wereld bestaan ongeveer 7.000 verschillende talen, waar van er vele op rappe wijze uitsterven. De talen worden gesproken door vele inheemse volken die een grote culturele diversiteit vertegenwoordigen in de wereld. UNESCO wil hier graag aandacht voor vragen. Dit jaar is het thema: kracht van verhalen. Centraal staat de rol die verhalen spelen in ons leven. Verhalen zijn een bron van inspiratie, verhalen leren ons na te denken over verschillende gebeurtenissen en onderwerpen en zorgt voor de verbinding met de mensen om ons heen. Ze bieden ons nieuwe perspectieven en verrijken onze kennis door ons mee te nemen naar werelden buiten onze eigen ervaringen.

Lees meer »
Maart 2024

100 jaar NIVON!

In het jaar 1924 wordt het Instituut voor Arbeidersontwikkeling (IvAO) op gericht. In eerste instantie richt de organisatie zich op de emancipatie en de rechten van arbeiders. Na hun eerste activiteiten zoals de bewerkstelling van een 8 urige werkdag voor alle arbeiders gaat de organisatie zich meer bezighouden met de ontwikkeling en vorming van arbeiders op sociaal-cultureel gebied. De vereniging is een initiatief van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) en het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV). De IvAO organiseert educatieve en ontspannende activiteiten zoals: lezingen, wandeltochten, reizen, leesbevordering en tentoonstellingen. 

Lees meer »
September 2023

Planetarium van Eisinga Werelderfgoed

Het Planetarium van Eise Eisinga in FranekerIn het pittoreske stadje Franeker in de provincie Friesland bevindt zich een van de meest opmerkelijke en fascinerende historische monumenten: het Planetarium van Eise Eisinga. Dit indrukwekkende astronomische instrument werd gebouwd door Eise Eisinga, een autodidactische astronoom en wiskundige, in de 18e eeuw en staat nu op de prestigieuze lijst van UNESCO Werelderfgoedlocaties. Redenen genoeg om wat meer te vertellen over de geschiedenis van dit opmerkelijke planetarium en Eise Eisinga als persoon.

Lees meer »
Juni 2023
Januari 2023

12 paden dwars door Europa

Zolang er mensen zijn, wordt er natuurlijk gewandeld. Eeuwenlang al trokken wandelaars door Europa om verschillende redenen. En hoewel er nieuwe middelen van transport kwamen de mens bleef zich al wandelend voortbewegen. In 1969 verzamelde een aantal verenigingen uit Duitsland, Zwitserland en Frankrijk die zich bezighielden met wandelpaden zich in Bazel in Zwitserland. Daar besloten zij om hun krachten te bundelen in een internationale organisatie en zo werd  de European Ramblers Association (ERA) opgericht. De nieuwe organisatie wilde graag mensen met elkaar verbinden door het uitzetten en beheren van lange afstandspaden die door verschillende zouden lopen. Mensen zouden in vrijheid moeten kunnen lopen in Europa waarheen ze maar wilden. In 2022 bestond deze Europese associatie 50 jaar!

Lees meer »
April 2022