Als boekenliefhebber of misschien wel boekenfanaat kun je soms wilde fantasieën hebben: een tsunami van boeken over je heen krijgen, begraven worden onder een berg van boeken of verrast worden door een fontein van boeken! Naast de prachtige droombeelden die deze fantasieën oproepen heeft het allemaal ook wel iets gruwelijks in zich. Want zie je het al werkelijk gebeuren? Zou het dan nog allemaal zo mooi zijn? Welnu, boekenfonteinen bestaan er wel degelijk en zijn niet gevaarlijk. Wellicht zijn in het echte leven anders dan in je dromen maar in ieder geval verrassend en erg mooi!
Fontana dei Libri in Rome (Italië)
Foto: Daniele Brundu, 2017
Foto: Na restauratie @onlyinthisarea, 2020
In de eeuwige stad Rome zijn veel fonteinen. De fonteinen zijn populair bij de toeristen en de plaatselijke bevolking vanwege hun artistieke schoonheid maar ook gewoon heel praktisch: om een slokje water te drinken. De Fontana dei Libri (De Boekenfontein) is ontworpen door de Italiaanse architect en beeldhouwer Pietro Lombardi in 1927. In opdracht van de stad Rome ontwierp hij een aantal waterwerken waarin de oude ambachten en specifieke symbolen van verschillende wijken tot uitdrukking werden gebracht.
De Fontana dei Libri is er daar één van van en bevindt zich in de wijk Sant’Eustachio. De boeken in deze fontein staan symbool voor de universiteit die hier vlakbij gevestigd is: Universiteit La Sapienza. Uit vier bladwijzers spuit het water dat neerklatert in de kuip in het midden. Centraal in de fontein is een hertenkop te zien, het symbool van Sint Eustachius waar de wijk naar is genoemd. De afkorting SPQR is terug te vinden op veel bouwwerken in Rome en staat voor Senatus Popolusque Romanus, de Senaat en het Volk van Rome en was de officiële naam van het Romeinse Rijk.
In 2018 is de fontein volledig gerestaureerd met geld dat werd ingezameld in Nederland naar aanleiding van de vernieling van de beroemde Barcaccia fontein in Rome door Feyenoord supporters in 2015.
Open boek fontein in Boedapest (Hongarije)
Foto: Bitrebels / Diana Adams
Deze bijzondere fontein is te vinden op een plek waar cultuur, lezen en leren centraal staan: het Universiteitsplein (het Egyetemplein) in Boedapest. Aan dit plein is de ELTE Universiteit gevestigd en het Petöfi Literatuur Museum. De makers van dit fascineerde waterwerk zijn kunstenaar Kelecsenyi Gergely en ingenieur Jozsef Szita.
De marmeren fontein laat een open boek zien, het water laat een bladzijde zien die wordt omgeslagen. Dat vraagt uiteraard om bewegend beeld én geluid, het omslaan van de bladzijden kun je zien in dit filmpje.
Amelia Valerio Weinberg Memorial Fountain in Cincinnati (Verenigde Staten)
Foto: OZinOH, 2020
Deze mooie fontein vinden we voor de Public Library (Openbare bibliotheek) van de stad Cincinnati in de Verenigde Staten. Een eerbetoon aan Amelia Valerio Weinberg gemaakt door beeldhouwer Michael Frasda in 1990. De fontein kon gebouwd worden met geld verkregen uit een legaat van mevrouw Weinberg.
Over de boeken gemaakt van keramiek heeft het water zijn vrije loop. Het symboliseert de vrije stroom van informatie en ideeën door het boek.
Bücher und Zitatebrunnen van Wald-Michelbach (Duitsland)
Foto: Uberwald Turismus
In de Duitse deelstaat Hessen ligt het dorp Wald-Michelbach. In het centrum vormt een aantal zand- en granietstenen waterbekkens een prachtige boeken- en citatenfontein. Op de randen van de bekkens staan bronzen boeken met citaten van beroemde denkers en dichters. In de fontein staat een zuil van opgestapelde bronzen boeken.
Het water spuit uit de boeken die de bron voorstellen van wetenschap en kunst. De fontein is het werk van kunstenaar Martin Hintenlang en werd gebouwd in 2006.
Fontein openbare bibliotheek van Chattanooga, Tennessee (Verenigde Staten)
Foto: Book Mania SeeMidTN.com
Als je de openbare bibliotheek van Chattanooga bezoekt, kun je hier niet om heen: deze grote fontein met metalen boeken en andere documenten. Gelukkig zijn de boeken van metaal. De bibliotheek zal het trouwens ook niet zien als een instructie hoe je met de bibliotheekboeken dient te gaan...
Marmeren boekenfontein in Istanboel (Turkije)
Foto: The Aussie Flashpacker, 2016
Deze fontein lijkt op de boekenfontein die we eerder zagen in Boedapest. Ook hier een open boek en het water 'slaat' steeds een bladzijde om. De fontein verwelkomt de bezoekers aan het Gülhane park (Het Rozenhuispark) in Istanboel. Het is het oudste en grootste park in Istanboel en ligt bij het beroemde Topkapi paleis.
Shakespeare fontein in Londen (Verenigd Koninkrijk)
Foto: Ethan Doyle White, 2017
Een beeld van William Shakespeare staat in het midden van een fontein in Leicester Square Gardens in Londen. Het marmeren beeld is gemaakt door beeldhouwer Giovanni Fontana in 1874. Het beeld is een kopie van het beeld van de Vlaamse kunstenaar Peter Scheemakers. Het werk van Peter Scheemakers is te vinden in de Poet's Corner in Westminster Abbey.
De beroemde schrijver en dichter leunt op een stapel boeken en wijst naar een boekrol waarop staat: "There is no darkness but ignorance." ("Er is geen duisternis enkel onwetendheid") Een citaat afkomstig uit een romantische komedie van Shakespeare: Twelfth Night (Driekoningenavond).
Aquanura in de Efteling, Kaatsheuvel (Nederland)
Foto: Vincent Lee, 2014
Last but not least... een wel heel bijzondere fontein: de Aquanura in de Efteling. We zien hier weliswaar geen boeken maar de spectaculaire watershow Aquanura met fonteinen vertelt zelf een sprookjesverhaal. Uiteraard mag hier een stuk prachtig muziek niet ontbreken. Het waterspektakel is te zien sinds 2012 en werd geopend ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van het park.
Aquanura telt maar liefst 200 fonteinen! Er zijn negen verschillende soorten fonteinen met ieder zijn eigen reikwijdte en speciale effecten. Rondom de vijver zijn vier grote kikker fonteinen waarvan één met een kroontje zoals in het sprookje van De Gouden Bal. Bekijk hier een show van Aquanura.
Wat vind jij de mooiste fontein? Ken je nog andere door boeken geïnspireerde fonteinen?
Reactie plaatsen
Reacties