Wie was Joosje Lakmaker?
Joosje Lakmaker (1950-2019) was een Nederlandse schrijfster, literatuurcritica en politica. Joosje groeide in Amsterdam op in een huis vol boeken. Haar grootvader was uitgever. Joosje had een uitgesproken liefde voor talen en boeken. Ze studeerde Slavische talen en was tijdens haar studie actief bij de Socialistische Jeugd (SJ), bij de feminisistische socialistische beweging (Femsoc) en bij Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving (VOS). Na haar studie ging ze aan de slag als docente.
In 1982 werd ze medewerkster voor de PSP-fractie in de Tweede Kamer. Eind jaren 80 werd ze bestuurslid van de Algemene Bond voor Onderwijzend Personeel. Korte tijd later koos ze toch weer voor de politiek en werd projectleider bij het Instituut voor Publiek en Politiek, het latere ProDemos.
In 1991 benam haar vader zich plotseling van het leven. Dit maakte haar zeer bedroefd. Hierdoor raakte ze geïnteresseerd in de gescheidenis van haar Joodse familie. Haar grootouders waren in 1940 omgebracht in Auschwitz. Joosje verdiepte zich in hun verhaal en besloot een biografie te gaan schrijven over haar grootvader. In het onderzoek werd ze geholpen door haar man Tom van Meer (historicus). Het boek, Voorbij de Blauwbrug, verscheen in 2008 en werd meteen zeer goed ontvangen door het publiek. Dit motiveerde tot het schrijven van nog een biografie, dit keer over de Rotterdamse actrice Esther de Boer-van Rijk. Tijdens het schrijven van dit boek, werd ze ziek en werd bij haar darmkanker geconstateerd.
De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) nodigde haar uit om een gedenkboek te schrijven voor de bibliotheek ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de bibliotheek. Elke Veldkamp hielp haar om dit boek te voltooien. In februari 2019 verscheen het boek, twee maanden later overleed Joosje.
Bron: Naschrift Joosje Lakmaker (1950-2019) gaf haar familie een plaats in de geschiedenis, Co Welgraven, Trouw, 3 juni 2019