125e sterfdag Lewis Caroll

Gepubliceerd op 14 januari 2023 om 15:41

Lewis Carroll in 1857

Graf van Lewis Carroll op Mount Cemetery in Guldford in 2015

Vandaag is het precies 125 jaar geleden dat de schrijver Lewis Carroll, op 65-jarige leeftijd, overleed in de Engelse stad Guildford. Carroll overleed aan een longontsteking, kort daavoor kreeg hij influenza. Hij stierf in het huis van zijn zus waar hij op dat moment verbleef. Op het kerkhof van Guildford werd hij ter aarde gesteld. In het dorp Daresbury in het graafschap Cheshire zijn in de All Saints' Church (De Allerheiligenkerk) is een aantal gebrandschilderde ramen aangebracht te zijner gedachtenis. 

                                                                                                     Gebrandschilderde ramen in de All Saints' Church in Daresbury ter herinnering aan Lewis Carroll

Charles Lutwidge Dodgson werd hier namelijk geboren op 14 januari 1832, de ramen werden aangebracht ter gelegenheid van zijn 100e geboortedag in 1935. Hij is bekend geworden onder zijn pseudoniem Lewis Carroll en als schrijver van de wereldberoemde boeken van Alice: Alice's Adventures in Wonderland (1865) en Through the Looking Glass (1871). In het Nederlands vertaals als Alice in Wonderland en Door de spiegel. Daarnaast schreef hij ook gedichten: Jabberwocky (1871) en The Hunting of the Snark (1876).

Alice Liddell

De familie van Charles Lutwidge Dodgson heeft sterke banden met de Anglicaanse kerk. Zijn vader is aartsdiaken in Richmond. Als jongen krijgt hij thuisonderwijs. Al snel blijkt dat hij beschikt over een uitzonderlijk intellect. Hij leert al vroeg lezen en leest op jonge leeftijd al literaire werken. Later begint hij met een studie wiskunde aan de Universiteit van Oxford waar hij met vlag en wimpel en de nodige 'honours' afstudeert. Hier maakt hij kennis met en raakt bevriend met de decaan van zijn faculteit Henry Liddell en zijn gezin.

Charles vertelt de drie dochters van Henry Liddell regelmatig humoristische verhaaltjes waarin ze zelf de hoofdrol spelen. Alice wil graag dat Charles de verhaaltjes op schrijft. In eerste instantie houdt hij dit af maar door aanhouden van Alice gaat hij haar avonturen toch op papier zetten. En zo wordt zij de hoofdpersoon in de verhalen van Lewis Carroll. Zijn pseudoniem ontleent hij aan de Latijnse versie van zijn voornamen Carolus Ludovicus, in omgekeerde volgorde. 

Alice Liddell als een bedelaarsmeisje
Foto: Lewis Carroll, 1858

Alice in Wonderland

 Alice probeert croquet te spelen met een flamingo
 Originele illustratie van John Tenniel uit 1865

In het boek Alice in Wonderland zit Alice op een mooie dag te lezen op een bankje naast haar zus. Plotseling verschijnt er een witte konijn dat erg gehaast is. Alice verlaat het bankje en gaat hem snel achterna. Door hem te volgen, valt ze eindeloos lang in een konijnehol en komt in een totaal andere wereld terecht: Wonderland.

In deze wereld ontmoet de meest fantastische en wonderlijke wezens. Zo ontmoet ze een dodo, een muis, een rups en de Cheshire Cat. Maar maakt ook kennis met de Gekke Hoedenmaker en de Hartenkoningin.

In het verhaal gebeuren allerlei absurdistische zaken en het zit boordevol puzzels en raadsels en bovennatuurlijke gebeurtenissen. Zo wordt plotseling heel erg klein en dan weer groot. Ze komt verschillende pratende dieren tegen en levende speelkaarten. Zin en onzin is een centraal thema in het verhaal. Alice raakt in het verhaal ook betrokken bij een diefstal van taarten waarbij ze als getuige moet optreden. De rechtszaak verloopt volgens haar niet rechtvaardig. En dan wordt ze ineens wakker naast haar zus en is het advontuur voorbij...

Het verhaal van Alice zal diverse malen worden verfilmd. De eerste verfilming van Alice in Wonderland in van 1903. Op dat moment is Alice Liddell zelf nog in leven, ze overleed in 1934 op 82-jarige leeftijd. Bekijk deze eerste verfilmde versie. Alice in Wonderland is nog steeds een bron van inspiratie niet alleen in de filmwereld maar ook in het theater, in de muziek, voor musicals, voor kunstenaars en voor vele anderen.

Invloed

Het boek is sinds de eerste verschijning een enorm succes. Tot op de dag van vandaag verschijnen er steeds herdrukken en is het nog steeds over heel de wereld te koop. Alice in Wonderland is in meer dan 170 talen vertaald. Sprookjespark De Efteling vierde in 2022 haar 70e verjaardag en het verhaal van Alice in Wonderland werd toen gepresenteerd als pop-up sprookje. Alle bezoekers van het park werden daarbij uitgenodigd op het speciale verjaardags-theepartijtje van de Gekke Hoedenmaker.

Van en over Lewis Caroll bij De BoekWandelaar

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.