Klimmende en wandelende vrouwen zijn avonturiers. Er zijn vrouwen die hiermee geschiedenis hebben geschreven, sommigen schreven er ook één of meerdere boeken over. Ze waren echte ontdekkingsreizigers, in de ruimste zin van het woord. Pioniers die zeker ook voor andere vrouwen de nodige paden gebaand hebben. Een aantal van deze inspirerende vrouwen zet De BoekWandelaar hier in de schijnwerpers. Vanaf de 19e eeuw tot vandaag, vrouwen van toen en nu die de stoute schoenen aantrokken en op pad gingen.
1. Annie Smith Peck (1850-1935), Verenigde Staten
In de jaren '80 van de 19e eeuw is Annie Smith Peck werkzaam als docent Latijn. Omdat ze meer wil studeren vertrekt ze naar Europa waar ze een passie ontwikkelt voor bergbeklimmen. Ze beklimt verschillende bergen in de VS en in Europa. In Zwitserland beklimt ze de Matterhorn. Hiermee baarde veel op zien, niet zo zeer door het beklimmen van de berg zelf maar door haar kledingstijl. In die tijd behoorden vrouwen rokken en jurken te dragen maar Annie kiest er om broeken en laarzen te dragen. Wel zo praktisch natuurlijk als je een berg gaat bedwingen!
Vanaf 1895 besluit Annie haar leven te gaan om te stoppen met lesgeven en om zich volledig te gaan bezig met reizen en bergbeklimmen. Zuid-Amerika is haar favoriete continent waar ze, onder andere, ook de hoogste berg, de Aconcagua in Argentinië zal bestijgen. Op 61 jarige leeftijd voltooid ze nog de beklimming van de Coropuna.
Annie Smith Peck gaf lezingen en schreef vier boeken over haar belevenissen en ervaringen.
2. Fanny Bullock Workman (1859-1925), Verenigde Staten
Net als Annie Smit Peck is Fanny Bullock Workman één van de eerste professionele, vrouwelijke bergbeklimmers. Ze klimmen ook samen. In Europa is ze één van de eersten die de Mont Blanc zal beklimmen. Maar Fanny's favoriete klimgebied wordt de Himalaya.
Veertien jaar lang ontdekt ze, weer samen met haar man, de bergen van de Himalaya en maakt ze er vele trips en beklimmingen. En omdat er in die tijd nog niet zo veel over de Himalaya is geschreven of in kaart gebracht, gaat Fanny zich hier op toeleggen. Ze schrijft reisverhalen en wordt cartograaf. Haar fotomateriaal wordt nog steeds interessant gevonden maar de kaarten die ze gemaakt heeft worden niet helemaal betrouwbaar geacht. Er wordt gezegd dat Fanny nog al competitief was ingesteld en daarom de bergen die ze beklommen nog wel eens wat hoger maakte dan ze in werkelijkheid waren.
Fanny Bullock Workman heeft het klimmen door vrouwen goed op de kaart gezet, zeker het klimmen in de Himalaya, omdat dat in die tijd toch vooral het domein was van welgestelde mannelijke klimmers.
3. Alexandra David-Néel (1886-1969), Frankrijk/België
Alexandra David-Néel is vooral bekend van haar reis die ze maakte door Tibet en India tussen 1911-1925. Aangetrokken door het boeddhisme vertrekt ze naar India om daar te gaan studeren.
In het klooster waar ze verblijft ontmoet ze een jongen die ze als haar zoon zal adopteren. Omdat ze graag een aantal religieuze centra wil bezoeken en de verboden stad Lhasa verlaat ze samen met haar zoon en een monnik, het klooster om op trektocht te gaan.
Alexandra schreef verschillende boeken over haar reizen in Tibet die vaak tegelijkertijd in het Engels en het Frans werden uitgegeven. Het boek Een vrouw trekt door Tibet geeft een verslag van haar buitengewone trektocht die ze maakte met haar zoon.
4. Emma Gatewood (1887-1973), Verenigde Staten
De Appalachian Trail is een gemarkeerd lange afstandspad in het oosten van de Verenigde Staten van 3500 kilometer. Emma Gatewood is de eerste vrouw die dit pad helemaal alleen uit wandelde. De eerst keer dat ze de Appalachian Trail bewandelt is Emma 67 jaar oud. Ze heeft daarom de bijnaam Grandma Gatewood gekregen. Daarna zal ze nog twee keer de hele route wandelen, de laatste keer dat ze dat doet is in 1963, ze is dan 75 jaar. Met drie wandelingen breekt ze een nieuw record want ze is de eerste die dat weet te presteren.
Ze liep ook de Oregon Trail van Oregon naar Missouri ook een pad van ruim 3000 kilometer. Ze wandelde veel waardoor ook uiteindelijk in iedere staat van Amerika vele voetstappen heeft achtergelaten.
5. Junko Tabei (1939-2016), Japan
In 1975 was Junko Tabei de eerste vrouw die op de top van Mount Everest stond. Ze volgde dezelfde route die Edmund Hillary en Tenzing Norgay in 1953 hadden gevolgd. De expeditie kende een behoorlijke tegenslag want de klimploeg kwam in een lawine terecht waardoor ze moesten worden uitgegraven. Toch wist Junko de top te bereiken!
Het bleef niet bij deze topprestatie want een jaar later had Junko alle Zeven Toppen, de hoogste bergen van ieder continent, beklommen. Ook in dit geval was ze de eerste vrouw in de wereld die dit lukte.
6.Katja Staartjes (1963), Nederland
Katja Staartjes is een atlete en een bergbeklimster. Zij was de eerste Nederlandse vrouw en de vierde Nederlander die de top van de Mount Everest bereikte. Ze beklom meerdere toppen boven de 8000 meter, ook leidde ze meer malen met haar echtgenoot Henk Wesselius expedities in het hooggebergte.
In haar studententijd begon Katja met trektochten in de Zwitserse alpen. De trektochten werden beklimmingen en via de Damphus Peak (6000 m) en Mera Peak (6400 m) in Nepal, de Cho Oyu (8201 meter) in Tibet, klom Katja steeds hoger op om in 1999 de Mount Everest te bedwingen en de top te behalen. In haar boek Hoog spel vertelt ze haar verhaal van de Mount Everest. Daarna volgden meer hoge bergtoppen in Peru, Pakistan en Nepal.
In 2011 beginnen Katja en haar man en Nepalees Chhiree Sherpa aan een extreme tocht dwars door Nepal, van India naar Tibet. De route heeft een grote overlap met de Great Himalaya Trail. Een groot avontuur dat letterlijk en figuurlijk grensverleggend is, qua uitdagingen die de natuur stelt en wat een mens aan kan. Een tocht van 2000 kilometer over 22 bergpassen. Het boek Lopen over de grens is een prachtig verslag in woord en beeld (ruim 300 foto's) van deze bijzondere tocht.
7. Ffyona Campbell (1967), Verenigd Koninkrijk
Ffyona Campbell is bekend geworden omdat de eerste vrouw is die rond de wereld heeft gelopen. Ze had 11 jaar nodig om deze wandeling te voltooien en legde in die tijd 23.000 kilometer af.
Ffyona start haar voettocht in 1983 als ze 16 jaar oud is. In 49 dagen loopt ze van John O'Groats, het noordelijkste puntje van Schotland naar Land's End in Engeland. Op haar 18e zet ze de tocht voort en loopt ze dwars door de Verenigde Staten van New York naar Los Angeles. Als ze 21 is, gaat de wandeling verder van Sydney naar Perth (Australië), een tocht van meer dan 5.000 kilometer. Ze legt deze afstand af in 95 dagen.
Het vierde deel van haar tocht begint in 1991 vanuit Kaapstad in Zuid-Afrika. Dwars door Afrika lopend, legt ze een afstand af van 16.000 kilometer om te eindigen in de havenstad Tanger in Marokko. Ffyona vervolgt haar tocht in 1994: vanuit Algeciras in Spanje loopt ze via Frankrijk naar Dover. Van daaruit zal ze de resterende 1300 kilometer afleggen terug naar, waar het allemaal begon, John O'Groats. Ze eindigt haar tocht op 14 oktober 1994.
8. Cheryl Strayed (1968), Verenigde Staten
Cheryl Strayed is een schrijfster. Als ze 26 jaar oud is overlijdt haar moeder en loopt haar huwelijk ook nog eens op de klippen. Ze bevindt zich op een dieptepunt in haar leven. In een impulsieve bui besluit om in haar eentje de Pacific Crest Trail, een lange-afstandspad van 1700 kilometer dwars door de Verenigde Staten, te gaan lopen.
Het is de eerste keer dat ze een trektocht onderneemt. Door haar plotse besluit is ze niet goed voorbereid. Haar rugzak is veel te zwaar en al snel heeft ze veel blaren. De tocht is slopend maar toch zet ze door. Drie maanden lang trotseert ze hitte, intense kou, beren en ratelslangen. De natuur is prachtig maar ze voelt zich ook erg eenzaam. Uiteindelijk weet ze de tocht te volbrengen en heeft het hele avontuur haar sterker gemaakt dan ooit te voren. In het boek Wild kun je haar verhaal lezen over haar zware solotocht over de Pacific Crest Trail. Bekijk hier een trailer over dit boek.
Ik ben benieuwd. Wie vind jij een stoere en avontuurlijke vrouw?
Reactie plaatsen
Reacties